Mandulatej házilag elkészítése viszonylag egyszerű és csupán néhány hozzávalót igényel. Íme egy lépésről lépésre útmutató a mandulatej készítéséhez:
Hozzávalók
- 1 csésze Kalifa szeletelt mandula vagy Kalifa mandula
- 4 csésze víz
- Ízlés szerint édesítőszer (pl. Kalifa datolyapaszta, méz, juharszirup, agave szirup)
- Ízlés szerint vanília kivonat (opcionális)
Eszközök
- Blender vagy turmixgép
- Sűrű szűrő, gézdarab vagy mandulatej zsák
- Tál
Elkészítési mód
- Mandula áztatása:
- Tegyél 1 csésze mandulát egy tálba, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje.
- Hagyd ázni legalább 8 órán keresztül, de legjobb, ha egy éjszakán át ázik. Ez segít a mandulát megpuhítani, így könnyebb lesz turmixolni.
- Mandula leöblítése:
- Az áztatás után öblítsd le a mandulákat friss vízzel.
- Turmixolás:
- Tedd a leöblített mandulákat a turmixgépbe, és adj hozzá 4 csésze friss vizet.
- Turmixold magas fokozaton 1-2 percig, amíg a mandulák teljesen felaprítódnak, és a keverék homogénné válik.
- Ha szeretnéd, adj hozzá egy kis édesítőt (pl. Kalifa datolyapasztát, mézet, juharszirupot) és egy kevés vanília kivonatot ízlés szerint.
- Szűrés:
- Helyezd a szűrőt vagy mandulatej zsákot egy nagy tál fölé.
- Öntsd a turmixolt mandulás keveréket a szűrőbe, és hagyd, hogy a folyadék átcsöpögjön. Használhatsz gézdarabot is, amibe beletekered a masszát és alaposan kinyomod belőle a folyadékot.
- Nyomd ki a lehető legtöbb folyadékot a szűrőn vagy zsákon keresztül.
- Tárolás:
- Öntsd a kész mandulatejet egy lezárható üvegbe vagy palackba.
- Tárold a hűtőben, és fogyaszd el 3-4 napon belül.
A fenti recepttel, amely 1 csésze mandulát és 4 csésze vizet használ, kb. 4 csésze (960 ml) mandulatejet lehet készíteni. Ez a mennyiség kissé változhat attól függően, hogy mennyire tudod kinyomni a folyadékot a mandulapépből. Ha alaposan kinyomod a pépet, akkor nagyjából ennyi mandulatejre számíthatsz.
Tipp
A visszamaradt mandulapépet felhasználhatod süteményekhez, müzlikhez vagy smoothiekhoz, így semmi sem vész kárba.