DÁVID ÉS SZILÁRD MÁR ÚTON VANNAK HAZAFELÉ

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 hivatalos kezdete óta négy izgalmakkal teli hónap telt el. Klein Dávid március 27-én szállt repülőre a Himalája felé, célja a 8027 méter magas Sisapangma főcsúcsának első magyar megmászása volt, oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. Ami azóta történt megtöltene egy regényt, így most csupán rövid összefoglalóra vállalkozunk.

Az Expedíció közel 130 napja alatt számos élménnyel és rengeteg szép emlékkel gazdagodtunk. Voltak azonban nehéz és fájdalmas pillanataink is, amikor még a remény szikráját is el kellett engednünk. Boyan Petrov halála megviselte a Csapatot, hiszen az utolsó pillanatig bíztunk benne, hogy a kiváló bolgár hegymászó megkerülhet. Miután bejelentettük az eltűnését, rengeteg levelet kaptunk Boyan bolgár honfitársaitól, hiszen akkor csak mi tudtuk Őket tájékoztatni Dávid híradásain keresztül. A sikertelen mentőakciót követően a kínai hatóság lezárta a hegyet és a mászóknak el kellett hagyniuk az alaptábort. Valódi csúcsmászásra így nem kerülhetett sor, hiszen az egyetlen lehetséges alkalommal, amikor Dávid és olasz társai elindulhattak a csúcs felé, erőteljes vihar zavarta le Őket a hegyről. Dávid ekkor úgy fogalmazott, örül, hogy egyáltalán élve le tudtak jutni az alaptáborba. Boyan Petrov személyében a bolgár hegymászást olyan veszteség érte, amelyet mi magyarok 2013-ban szenvedtünk el, amikor Erőss Zsolt és Kiss Péter a sikeres csúcsmászás után nem tudtak lejönni a Kancsendzöngáról. Varga Csaba idén az Ő tiszteletükre mászott, Nekik állítottunk emléket a Kancsendzönga alaptáborában, régi hegymászó szokás szerint. Hatalmas büszkeség volt ez számunkra, amelyben egy egész nemzettel osztozhattunk. Minden erőfeszítése ellenére az erdélyi magyar hegymászó nem ért fel a csúcsra, az egyetlen ember, aki a dermesztő hideg ellenére továbbment, egy szerencsés mentőakciónak köszönhette az életét. Csaba rettenetesen csalódott volt, hiszen számára az igazi tiszteletadás a hegy megmászása és a sikeres hazatérés lett volna. Mi azonban, és azt gondoljuk velünk együtt még sok tízezren, nagyon büszkék vagyunk a teljesítményére. A 8000 méter fölötti magasság, ahova feljutott, idén a magyarok számára eddig a legnagyobb magasság, amit oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül el tudtunk érni.

A közös kalandok után elbúcsúztunk Tőletek, de titkon egy hatalmas meglepetéssel készültünk: folytatódik a Kalifa Himalája Expedíció 2018, lesz magyar expedíció a nyári szezonban is, a Karakorum-Himalájában. A Gasherbrum I és II megmászása Suhajda Szilárd nagy álma volt, amit közösen szerettünk volna megvalósítani. Dávid pedig, aki ekkor már több hónapja a Himalájában volt, úgy döntött csatlakozik barátjához és mászótársához. Június 19-én már az alaptáborban voltak, de csak közel egy hónap elteltével, július 15-én indultak az első csúcsmászásra. A helyiek szerint 20 éve nem látott hómennyiség volt az oka, hogy az érkezés és az első próbálkozás között ennyi időnek kellett eltelnie. Azóta sajnos már tudjuk, a 18-ra nyíló időjárási ablak csak az előrejelzések virtuális világában létezett, a Gasherbrum felsőbb régióiban azonban a havazás és a kemény szél uralta az időjárást. Ez a régióra nézve általában igaz volt, így sok baleset történt és sajnos sok életet is követelt a Karakorum hegyvilága a 2018-as nyári szezonban.

Az időjárás ezeken a hegyeken mindenek feletti úr, a szava abszolút döntő a hegymászókra nézve. Idén csak ketten érhettek fel a Gasherbrum I csúcsára, Ők nagyot kockáztattak, amikor a vihar ellenére tovább mentek, de szerencsésen fel tudtak érni a 8080 méteres magasságba. Boyan Petrov hasonló körülmények között hozta meg ugyan ezt a döntést, sajnos Neki nem sikerült a visszatérés. Ilyen feltételek mellett mi a biztonságos mászás pártján állunk, a 8000-es hegyeken rengeteg veszéllyel kell szembenéznie a hegymászóknak jó mászóidőben is, viharban pedig teljesen kiszámíthatatlanná válik minden, ilyenkor az ember dupla vagy semmit játszik az életével, ha kockáztat. Véleményünk szerint Dávid és Szilárd döntése a levonulás mellett a felelős sportolói döntés volt.

Dávid és Szilárd tehát már hazafelé tartanak, várhatóan a hét vége felé érkezhetnek meg Magyarországra. Amint pontosabbat tudunk, értesítünk Titeket a Kalifa Facebook oldalán (www.facebook.hu/KalifaPage).

“Soha le nem mondani, soha el nem csüggedni, ha kell, mindig újra kezdeni.”

a Kalifa Csapat
Kalifa Himalája Expedíció 2018

Mit gondol a cikkünkről? Írjon hozzászólást!