„VESZÉLYES MENNYISÉGŰ HÓ” – FELDERÍTŐ KÖR INDULT A 2-ES TÁBORIG

A 2018-as nyári szezon szó szerint követhetetlen időjárást produkál a Karakorumban. Hagyján, hogy a helyiek szerint 20 éve nem volt példa olyan kitartó havazásra, amely az idei évben lepte meg a régiót.

A 2018-as nyári szezon szó szerint követhetetlen időjárást produkál a Karakorumban. Hagyján, hogy a helyiek szerint 20 éve nem volt példa olyan kitartó havazásra, amely az idei évben lepte meg a régiót, még néhány napos ablakot sem lehet találni, amely ténylegesen csapadékmentes maradna. Szemmel láthatóan az időjárás előrejelzések is megzavarodtak, hiszen nem csupán egymással nincsenek szinkronban, még egy napon belül is jelentős változásokat mutatnak.

Dávid és Szilárd ezért úgy döntöttek, felderítő körre indulnak a 2-es táborig, 6500 méterre, ami az idei tapasztalataik szerint a Gasherbrum I-en választóvonalnak mutatkozik. Az első csúcsmászó körben is itt derült fény arra, hogy az alaptábori elemzések során érzékelt mászóidő látszólagos volt csupán, valójában kemény vihar dúlt a 2-es tábor fölötti régióban. A cél az volt, hogy „közelről is megnézzék” azt a július 24 – 25-re nyíló ablakot, amely megengedné a tényleges csúcsmászást. A terv szerint, ha valóban mászóidő alakul ki, tovább is haladnak a 2-esből és a „felderítő kör” valódi csúcsmászó körré válik. Ellentétes esetben pedig a fiúk visszatérnek az alaptáborba.

Minimálisra csökkent látótávolság, erős havazás. Japán kuloár...

Minimálisra csökkent látótávolság, erős havazás. Japán kuloár…

Dávid és Szilárd július 22-én indultak útnak, tegnap érkeztek fel a 2-es táborba és ma már telefonon beszéltünk Dáviddal. A stratégia helyesnek bizonyult, az előrejelzésekből kiolvasható mászóidő helyett ismét veszélyes intenzitású havazással találták szembe magukat. Ebben a pillanatban mérlegelniük kell a kialakult helyzetet és döntést kell hozni a következő lépésről, hogy kivárnak és folytatják a mászást, remélve, hogy jobbra fordul az idő, vagy visszatérnek az alaptáborba. Jelen pillanatban viszont egyik irányba sem tudnak elmozdulni a szakadó hóesés miatt. Így most beszorultak a 2-es tábori sátrukba.
A felderítő kör mindenképpen szükséges volt a fiúk szerint, egyrészt azért, mert a Gasherbrum alaptáborát lassan minden expedíció elhagyja, másrészt pedig nem várható biztosabb ablak a későbbiekben sem, Őnagysága a Gasherbrum I idén különösen szeszélyes kedvében van.
Most is hasonló lehet a látvány a 2-esből, vagy rosszabb...

Most is hasonló lehet a látvány a 2-esből, vagy rosszabb…

Várjuk a híreket a fiúktól és amint biztosat tudunk, jelentkezünk!

Addig is, HAJRÁ SZILÁRD! HAJRÁ DÁVID!

HAJRÁ MAGYAROK!

a Kalifa Csapat
Kalifa Himalája Expedíció 2018

Mit gondol a cikkünkről? Írjon hozzászólást!