​CSAPATMUNKA A MAGYAR SÍALPINIZMUS MÁSODIK 7000-ESÉÉRT

„A Kalifa Alpin Csapat egy motiváló közeg, örülök, hogy a részese lehetek. Úgy gondolom nagy előny, hogy Feri ott lesz velem a Leninen, bedobva a helyismeretét!”

Héjja Bálint, a Kalifa Alpin Csapat tagjaként a 7134 méteres Ibn Szína-csúcs (ismertebb nevén Lenin-csúcs) első magyar megsíelését tűzte ki célul az idei évre és ebben csapattársa, Lengyel Ferenc segít majd neki helyismeretével és tapasztalataival, hiszen Feri tavaly már megmászta a hegyet.

A fiúk június 29-én indulnak a Pamír-hegység felé, így már alig több, mint egy hét maradt az előkészületekre. A Csapat azonban jól áll, hétvégére minden a helyére kerül, így az indulás előtt már a mentális ráhangolódásé a főszerep.

Bálint szavaival:

„Úgy érzem jól zártam az expedíciót megelőző felkészülési szakaszt. Biztos vagyok benne, hogy ezen a hegyen több, számomra új dologgal fogok találkozni, melyekre előre nem tudok célirányosan készülni. Azonban technikai, fizikális és mentális értelemben is készen állok!

A technikai felkészülésem alatt leginkább a sí technikákat csiszoltam. A 2018/19-es szezonomat a legelejétől a légvégéig végigkísérte a tanulás és a gyakorlás. Jelentősen sikerült fejlődnöm, amit egyrészt elengedhetetlennek tartok, másrészt nagyon örülök neki. Ennek a blokknak a végakkordja a Kazbek (5047 m) megsíelése volt.

A fizikális felkészülésem gyakorlatilag folyamatos. Állandóan készülök valamilyen mászásra. Amióta biztossá vált a Lenin-csúcs expedíció, azóta a felkészülésem fókuszáltan zajlik. Olyan apró változásokat tettem bele, hogy a sziklamászásból kicsit visszavettem, a sízésre, a terepfutásra és a klasszikus hegymászásra pedig ráerősítettem. Jó erőben érzem magam!

Nagyon fontosnak tartom a pszichés felkészülést is. Az expedíció indulásáig már csak ezzel foglalkozom, az elmúlt hetekben egyre koncentráltabban. Ismerkedem a heggyel a rendelkezésemre álló adatok alapján. Újra és újra végiggondolom a mászás és a lesiklás menetét, a felszereléseket, amiket magunkkal viszünk, a táplálkozás és frissítés menetét. Több verziót pontosítottam magamban. Tudatosan készülök a pszichés és fizikális nehézségek elviselésére, melyben nagy segítség az elmúlt sok év tapasztalata. Minden mászással többet és többet tudok magamról.

Úgy érzem amit tudtam, beletettem a felkészülésbe, de a siker kulcsa a szerencse. Egyszerűen olyan hóviszonyok kellenek, amik lehetővé teszik a csúcsról való lesíelést. Nyilván rengeteget számít a sítudás, de lehetnek olyan körülmények, amik egyszerűen lehetetlenné teszik a sízést, vagy, ahogy Krzysztof Wielicki is mondta, amikor a Kalifa Alpin Csapat expedícióiról beszélgettünk, túlkerülnek az „ésszerű kockázatvállalás” határain.”

Bálint a Magyar Hegymászó Oktatók Egyesületének elnöke és oktatója, így a tavaszi – nyár eleji időszakban sziklamászó tanfolyamokat is vezet. Ezúttal a Hochschwab csoportban tartott egy nyári alpesi sziklamászó tanfolyamra való felkészítő képzést, a június 29-én induló expedícióig az utolsót. Az oktatás egyben felkészülési mászásként is hasznosul, hiszen a tudás átadásával folyamatosan csiszolódik a saját mászótechnikája is.

 
HAJRÁ BÁLINT! HAJRÁ FERI! HAJRÁ KALIFA ALPIN CSAPAT!

Mit gondol a cikkünkről? Írjon hozzászólást!