HÉJJA BÁLINT ÉS LENGYEL FERENC TÖBB HEGYET IS MEGMÁSZOTT AKKLIMATIZÁCIÓS CÉLLAL!

​”farmerben és kölcsön-kesztyűben…”

Bálint és Feri június 29-én indult Budapestről, hogy a moszkvai átszállást követően a kirgizisztáni Osh felé vegyék az irányt. A Liszt Ferenc repülőtérről késve szállt fel a gépük, ez ugyan még csupán kellemetlenség, Osh-ba érkezve azonban kiderült, hogy a csomagjaik egyike sem érkezett meg, így nem indulhatnak tovább az alaptáborba.

A következő napok tehát kényszerű ügyintézéssel teltek, amit mi Magyarországról támogattunk, igyekeztünk folyamatos kapcsolatot tartani a légitársasággal, hogy mihamarabb megoldódjon a probléma. Bálint és Feri végül két nap csúszással indulhattak el az alaptáborba, ám Bálint egyik csomagja – téli felszereléseivel – még július 2-án sem érkezett meg, amikor az alpinisták már az alaptáborban voltak. Másnap szerencsére ez is előkerült, így a tervekhez képest ugyan jelentős csúszással, de megkezdhették az akklimatizációt.

Július 3-án Bálint akklimatizációs céllal megmászta a 4829 méteres Petrovszkij-csúcsot, Feri pedig felment a Lenin-csúcs 4400 méteren kialakított 1-es táborába, hogy felvigyen néhány felszerelést.

„Farmerben és Feritől kölcsönkért kesztyűben indultam el a Petrovszkij-csúcsra, mert csak annyi ruha volt nálam, amennyit a kézipoggyászomban vittem magammal” – ecsetelte Bálint.

Az időjárás nem túl kedvező, nagyon sok a csapadék mind az alap-, mind pedig a felsőbb táborokban, éppen ezért még egyetlen sikeres csúcselérés sem volt a szezonban.

A következő napon, július 4-én mindketten felmentek az 1-es táborba (4400 m), a 14 kilométeres út és az 1000 méteres szintemelkedés kemény menet volt, ráadásul Bálintnál már napközben, Ferinél pedig az esti órákra emésztőrendszeri problémák jelentkeztek, ami az elmúlt napokban sem javult. Elmondásuk szerint az alaptáborban csak a helyiek úszták meg, azonban a mászók 95%-a érintett.

Ennek ellenére másnap, július 5-én a fiúk megmászták a közeli, 5120 méteres Jukhin-csúcsot és Bálint körülbelül 4950 méterről síelve jött le. A fiúk alig-alig esznek, a vízpótlásra fektetik a hangsúlyt, de sokat ront az általános állapotukon, hogy nem marad meg bennük szinte semmi.

„Holnap visszatérek a C1-be, és onnan indulok a kettesbe, így a második körnek 6000 méter felett kellene befejeződnie, ha az égiek is úgy akarják. Fent azonban rengeteg a hó, vannak rajtam kívül mások is síléccel, de a 2-es tábor feletti részről még senki sem tudott lesíelni. Sokat kivett belőlem az elmúlt néhány nap, de úgy érzem ma kipihenem magam és holnap megint jó erőben indulok a következő körre.”

HAJRÁ BÁLINT! HAJRÁ FERI!
HAJRÁ KALIFA ALPIN CSAPAT!

PARTNEREINK: Hazajáró; Hópárduc Alapítvány; Magyar Hegymászó Oktatók Egyesülete (MAHOE); Csupasport; Dextramedia

Mit gondol a cikkünkről? Írjon hozzászólást!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More